alhalemida

ערוצי המידע ב

I like my new telephone, my computer works just fine, my calculator is perfect, but Lord I miss my mind

* תולדות הדואר - * הטלגרף - * הרדיו - * המחשב - * הטלוויזיה - * הצילום

תולדות הדואר

2000 לפנה"ס - אחד האמצעים הראשונים להעברת מסרים היה דואר היונים. האִזְכּוּר המוקדם ביותר של ביות יונים מגיע אלינו מתרבות אַשּׁוּר. האשורים גילו שהַיּוֹנִים חוזרות ממרחקים גדולים, גם לאחר היעדרות ממושכת לקנן. גידול יוני דואר החל במזרח הקרוב והגיע לשיאו בעמי ערב בימי הביניים.

1200 לפנה"ס - המצרים משתמשים ביוני דואר לתקשורת צבאית.

1200 לפנה"ס - הבשורה על ניצחון ההלנים בטרויה מאיליום ליוון - מרחק מאות קילומטרים - מועברת באמצעות איתות בעשן.

900 לפנה"ס - שרות דואר ממשלתי בסין.

500 לפנה"ס - היוונים מאותתים ומעבירים מידע באמצעות חצוצרות, תופים, עשן ומראות.

500 לפנה"ס - מהדורה ראשונה של pony express שרות דואר של רוכבים מופיעה בפרס. על דרך המלך שבנה דריווש הגדול. שרות הדואר הגיע ליעדו - במקום שלושה חודשים - בשבוע. הסיסמה של רוכבי שירות הדואר הקדום אומץ על-ידי השירות שקם במערב הפרוע  stopped by neither snow, rain heat or gloom of night

pony express

מבוקשים בחורים צעירים, רזים וקשוחים, מתחת לגיל 18. חייבים להיות רוכבים מיומנים שמוכנים לסכן את חייהם יום יום. ליתומים תינתן עדיפות.

490 לפנה"ס - פֵּאִיפִּדֶּס מביא ממרתון לאתונה את בשורת תבוסת הצי הפרסי. בהגיעו ליעדו, לאחר ריצה של 42.195 ק"מ, הוא מתמוטט ומת מאפיסת כוחות.

250 - לפנה"ס המכתב הראשון נכתב על גוויל של פפירוס במצרים.

14 - ברומא מוקם דואר של מרוץ שליחים.

400 - יצירת העפיפונים בסין. אומנות בניית העפיפונים זכתה לכבוד רב בסין העתיקה.

המסורת מספרת שאחד מגדולי הבונים הקדיש שלוש שנים ליצירת עפיפון אחד. במהלך המלחמה בין סין למונגוליה, העפיפונים שימשו להעברת מסרים אל השבויים הסיניים. העפיפונים מוזכרים באירופה רק בסוף המאה ה-16.

460 - יוני הדואר הראשונות מעבירות מידע בקֶרֶב בני יוון העתיקה.

800 - קרל הגדול מקים שרות דואר בעזרת Missi Dominici שליחי השולט.

900 - בתקופת שושלת טאנג מוקמת מערכת דואר עם 1600 תחנות בסין.

976 - הח'ליף של צפון אפריקה השתוקק לדובדבנים העסיסיים שגדלו בלבנון. משרתיו שילחו 600 יוני דואר שלאחר מסעם חזרו לקהיר, כל אחת עם שקית משי ובתוכה דובדבן קשורה לרגלה.

 1200 - המנזרים באירופה מתקשרים באמצעות מכתבים.

1266-1277 - הכובשים התורכים שהשתלטו על המזרח הקרוב אימצו את מערכת יוני הדואר שפותחה על-ידי הערבים ויישמו אותה במצריים ובסוריה. הכשרת יוני דואר הפכה למקצוע רווחי ומחיר של זוג יונים מאולפות הגיע עד אלף מטבעות זהב.

1280 - קוּבְּלַאי חָאן מקים בסין דואר של pony express.

1400 - יוני הדואר מלאו תפקיד חשוב כמערכת אתראה במהלך פלישת המונגולים במאות ה-13 וה-14.  טִימוֹר אִישׁ הַבַּרְזֶל הַחִגֵּר- מגדולי הכובשים בכל הזמנים - השמיד את יוני הדואר ואת כל מערכות התקשורת המוסלמיות שפעלו.

1464 - מלך צרפת מקים מערכת דואר.

1501 - פִילִיפּ הַיָּפֶה ממנה את פְרַנְסוּאָה דֶּה טַאטִיס Capitaine et Grand Maitre des Postes שמקים את שרות הדואר האירופי שמקום מושבו בבריסל, בלגיה.

1755 - ספינת דואר משייטת באורח קבוע בין אנגליה לקולוניות שלה.

1784 - מרכבות דואר בין לונדון לבריסטול. 

1794 - הדוורים מופיעים ברחובות הערים בארה"ב.

1811 - ספינות קיטור מהירות מחליפות את אמצעי השייט הישנים בהעברת הדואר.

1815 - בארה"ב יש 3.000 משרדי דואר.

1840 - הבול הראשון the Penny Black מופיע.

1860 - וִילְיָאם רָאסֶל חלוץ התחבורה האמריקאי מגייס פרשים להעברת דואר ביבשה.

המשלוח הראשון של הדואר ב- Pony Express, מ- St. Joseph לסקרמנטו בוצע ב 10 ימים. נאום הכניסה לתפקיד של אברהם לינקולן הועבר בזמן שיא של שבעה וחצי ימים.

1870 - יונים נושאות מסרים סודיים על מיקרופילמים במלחמה בין צרפת לפרוסיה. התקשורת בין פריס הנצורה לשאר צרפת התנהלה בעזרת דואר היונים.

1911 - ניסויים ראשונים בהקמת דואר אוויר. הטייס היה משליך ממטוסו את שקי הדואר ומנהל משרד הדואר היה אוסף אותם.

1918 - השקה של שרות דואר אוויר.

1971 - הדואר האלקטרוני - פרי עבודתו של ר.טוֹמְלִינְסוֹן נולד. את ההודעה הראשונה - בנוסח הסתמי "Testing 1-2-3"- טומלינסון שלח לעצמו ממחשב אחד למחשב שני ב- ARPANET.

בהודעה השנייה הוא כבר העביר למשתמשים ברשת מידע על זמינות הדואר האלקטרוני והוראות לשימוש בו. ה-E-mail זכה להצלחה מידית למרות שבחמש השנים הראשונות לקיומו מנהלי רשת ארפ"א התעלמו ממנו. קבוצות הדיון של רשימות הדיוור לא עסקו, כנדרש, בהחלפת מידע מדעי כי אם, כמצופה, בנושאים של מדע בדיוני ובפטפוטי דיומא.

2003 - 2005 - מיליארד הודעות דואר זבל נשלחות כל יום באינטרנט.

2006 - 2010 - מיליארד הודעות דואר זבל נשלחות כל יום באינטרנט. ישראל נמצאת במקום הראשון בעולם במשלוחי דואר זבל.

* * *

תולדות הטלגרף

1792 - הממציא הצרפתי קלוד צ'אפה מדגים את המצאתו "מַעֲרֶכֶת סֶמָפוֹרִית" הַמְּכוּנָה גם הטלגרף האופטי. זאת הייתה שיטת הטלקומוניקציה הראשונה. ההודעה הראשונה הועברה בהצלחה.

1801 - מערכת סמפורית מוקמת לאורך חופי צרפת.

הטלגרף האופטי בנוי על שרשרת של מוקדי סימון שנפרשה בין הערים. התחנות הסמפוריות הוצבו בטווח ראייה והמאותתים שהוצבו בהן איתרו את ההודעות והעבירו אותן בשפה של סימנים סמפוריים מוסכמים ממוקד אחד למשנהו.

המנגנון התקשורתי הזה היה מגושם, איטי ופעל רק כאשר מזג האוויר אפשר ראייה טובה. ממציאים רבים עמלו על דרך פשוטה, מהירה ובטוחה יותר להעברת מסרים.

1810 - טלגרף אלקטרו-כימי נבנה בגרמניה.

1814 - במהלך שלטון נפוליאון מערכת הטלגרף של הסימון האופטי נפרשת מבלגיה לאיטליה.

1830 - הראשון שעלה בידו לאלף את זרם החשמל הוא מדען וממציא אמריקאי, אוטודידקט ג'וזף הנרי שהצליח לשלוח זרם חשמלי לאורך מייל.  העיקרון של הטלגרף החשמלי נולד.

1837 - פריצת דרך משמעותית בטלקומוניקציה נעשתה על ידי סמואל מוֹרְס שממציא טלגרף משוכלל יותר אשר שולח הודעות באמצאות קוים ונקודות.

1843 - אָלֶכְּסַנְדֶּר בֵּיּין מניח את יסודות הפקס העתידי.

1844 - לאחר שהקונגרס אישר למורס את המימון של קו טלגרפי ניסויי, ההודעה הטלגרפית הראשונה בשפת מורס "What hath God wrought" עוברת בהצלחה מבלטימור לוושינגטון.

1846 - ההמצאה החשובה ביותר של אלכסנדר ביין היא הטלגרף הכימי. המצאה זו הגבירה את קצב השידורים. בהדגמתה, קשר בין פריס לליל, הטלגרף הכימי העביר 282 מילים - לעומת 40 במורס האלקטרומגנטי - בפחות מדקה.

1854 - דיווח טלגרפי שוטף ממלחמת קְרִים.

1856 - הניסיון הראשון להנחת כבל תת-ימי לקשר טלגרפי בין ארה"ב לבריטניה. הניסיון לא עלה יפה והוא יחודש, הפעם בהצלחה - בעוד 10 שנים.

1861 - הטלגרף מחליף ומבטל את ה -Pony Express.

1861 - מכשיר הפקס הראשון ה-Pantelegraph יוצא לשוק.

1890 - אוליבר לודג' פיזיקאי בריטי מאוקספורד מצליח לשדר אותות מורס למרחק של 150 מטר. ניסוייו נערכים במסגרת מדעית ומבלי לזהות את הפוטנציאל היישומי של עבודתו לודג' לא ממשיך בפיתוחם.

1897 - מהנדס חשמל איטלקי גוגליאמו מׇרְקוֹנִי מתחיל בניסויים לשגר למרחקים אותות אלחוטיים. הוא לוקח את המצאתו לאנגליה ושם, בעידודו של המהנדס הראשי של הדואר הוא הוציא זכויות יוצרים על המצאת הטלגרף האלחוטי.

מרקוני הוא חלוץ התשדורת האלחוטית ששחררה את התקשורת ממגבלות של הכבלים וטווח הראייה. בכיבוש המרחב, בקידום התקשורת ההמונית, המסחרית, הוא יצר את הקשר בין כל חלקי העולם.

 1897 - מרקוני מקים את Marconi's Wireless Telegraph Company Limited ועורך הדגמות ראווה להמצאתו החדשה.

1899 - מרקוני מקים קשר טלגרפי אלחוטי מעל תעלת למאנש בין צרפת לאנגליה.

1900 - מרקוני מוכיח במפגן ראווה שהשידור ב-"tuned or syntonic telegraphy" פטנט מס' 7777, אינו מושפע מעקמומיות כדור הארץ ומבצע - למרות התערבות חבלנית של סופה אימתנית - את התשדורת הראשונה -נקישות dot ... dot ... dot ... האות S במורס - מעל האוקיינוס האטלנטי, מרחק של 2100 מייל.

לאחר שהטלגרף האלחוטי הוכיח - לשביעות רצונם של כל הספקנים - את יעילותו, הוא נכנס לשימוש בצי, לתקשורת בין האניות המבודדות ברחבי האוקיינוסים. כל אנייה גדולה צוידה בקשר אלחוטי ולפחות במפעיל רדיו אחד.

1908 - הוגו גרנשבק נער בן 18, מהגר טרי מלוקסנבורג, מקים בניו-יורק חברה למכירת מערכת טלגרף אלחוטי שלמה, זולה, לחובבים. הוא החל להוציא לאור שלושה עיתונים - בעלי תפוצה מרשימה - שעניינם הטכנולוגיה התקשורתית החדשה. הוא נודע גם בזכות מאמרו A SERMON TO PARENTS בו הוא פונה אל ההורים, מתאר את הטלגרף האלחוטי ככוח העתידי שיניע את העולם וממליץ להם לעודד את ילדם לגלות בו עניין משום ש - It Keeps Your Boy at Home.

1909 - פרס נובל לפיזיקה מוענק למרקוני ולבראון - יריבו מחברת Telefunken הגרמנית - על פועלם לפיתוח השידור האל-חוטי.

1912 - את ההצלה של 700 נוסעים מטביעת טיטניק זוקפים לזכות קריאת המצוקה ברדיו האלחוטי שנקלטה באנייה ששטה בסמיכות מקום.

טביעת טיטניק חשפה בעיה קשה מאוד של תוהו ובוהו ששלט בשל שידורים חסרי דיוק ואמינות של חובבי הרדיו הרבים - 400.000 באמריקה של הימים ההם - שהצטופפו על גלי האתר.

מפעילי רדיו רבים שקלטו שידורים מוקדמים מהאנייה - לפני שהיא התנגשה בקרחון - התעקשו להודיע לאניות ולשלטונות הצי שלטיטניק שלום והיא מפליגה ללא בעיות ליעדה.

בשל אירוע טרגי זה קמה היוזמה להקים פיקוח ולהקצות תדרים מורשים לתקשורת הצי ואסורים לחובבי הרדיו.

בצרוף מקרים מוזר, מרקוני ואשתו היו אמורים להפליג אף הם בטיטניק אך ביטלו את נסיעתם בשל מחלה של אחד מילדם.

1912 - תיקון חוק שמגביל את טווח השידורים של חובבי הרדיו ובשנת 1913 הם מחויבים ברישיון.

הנהירה ההמונית אחר עורק התקשורת החדש משקף את הצימאון האנושי לקשר. עם היוודע דבר השידור האלחוטי, מאות אלפי אנשים החלו לבנות את רדיו החובבים. הוראות מפורטות לבנייה פורסמו כבר בשנת 1902.

How to construct an efficient wireless telegraph apparatus at small cost Supplement

February 15, 1902, Scientific American

How to Become a Wireless Operator Popular Science Monthly, September 1916

ההגבלות של 1912-13 הסדירו מעט את התנועה על גלי האתר אך - למרות החששות שהן יכחידו את חובבנות הטלגרף האלחוטי - היא המשיכה, בעזרת תכסיסים שונים, לפרוח ולשגשג. כדי להילחם בפירטיות המתמשכת, ב-1916 השלטונות ערכו משפט ראווה והעמידו לדין וקנסו נער בן 17 באשמת פריצה לשידורי הצבא.

לעומת הנזקים שהפירטים של הטלגרף האלחוטי גרמו, העיתונות דיווחה על מקרים רבים מספור בהם השידורים הפרטיים של החובבנים הזעיקו עזרה והצילו חיי אדם.

שום ממשל לא הצליח לכבות את התיאבון לדעת ולתקשר של החלוצים האלה ואילו הם עוד היו בינינו הם היו מתמוגגים למראה הנכדים והנינים שלהם מצטופפים ומחליפים ידיעות וחוויות בלוגוספירה הכאוטית של ראשית המאה ה-21.

1917 - כאשר הנשיא וִילְסוֹן חתם על הכרזת מלחמה נגד גרמניה כל תחנות השידור שלא היו חיוניות לממשל נסגרו.  פְּנִיָּה רשמית אל כל חובבי הרדיו שהושתקו קראה להם להתגייס ולהעמיד - כפטריוטים - את כישוריהם בהפעלת התשדורת לרשות המאמץ המלחמתי.

1919 - בתום המלחמה ההגבלות על שידורי החובבים הוסרו ובשנים הבאות - לאחר אימוץ טכנולוגיות חדשות כמו שפופרות ריק ושידור על גלים קצרים, חלה עלייה משמעותית בטווח ובאמינות של ערוץ תקשורת זה.

1937 - ביום מותו של מרקוני, כל תחנות השידור השתתקו ודממה גדולה נפלה על העולם.

* * *

תולדות הרדיו

הטלגרף והטלפון שנוצרו בסוף המאה ה-19 סללו את הדרך לעורק תקשורתי חדש - הרדיו. מיד לאחר השידורים - הניסויים והחובבניים - הראשונים הרדיו זינק והפך אמצעי המוני ועממי שהביא למיליוני מאזינים חדשות, מידע ובידור.

1920- 1900
 - בעשרים השנים הראשונות של המאה ה-20 המחקרים התמקדו בטכנולוגיות של העברת קולות ולא בשידורי רדיו.

המאבק על זכות האבהות על הערוץ התקשורתי החדש הוא סיפור טרגי, ממושך ומייגע שרושש, כלכלית ונפשית את גיבוריו. בראשית המאה ה-20 בא קץ על עידן הממציאים הבודדים ומתחילה ההשתלטות של תאגידי הענק עם סוללת עורכי הדין שלהם, על זכויות היישום והשיווק של התגליות.

לִי דֶּה פוֹרֶסְט, איש מדע וממציא אמריקאי משכלל את המצאתו של פלמינג ויוצר את ה - audion  - שפופרת אלקטרונית בעלת שלוש אלקטרודות. הוא מוֹכֵר לחברת AT&T את הזכות להשתמש במַגְבֵּר הטלפונים שלה. מעבדות בל של החברה, לאחר שנים אחדות של מחקר, יוצרות את השילוב בשפופרת ומגברים הבנויים על השפופרת האלקטרונית פותחים את הדרך לטכנולוגיות החדשות של רדיו, תמסורת מיקרוגל, טלוויזיה, מכ"ם ועוד.

1912 - המתחרה של דה-פורסט על תואר אבי הרדיו הוא אדווין אַרְמְסְטְרוֹנְג מהנדס חשמל אמריקאי שהמציא את שלושת המעגלים האלקטרונים הבסיסיים שמונחים ביסוד פעולת הרדיו, הרדאר והטלוויזיה.

דה-פורסט, ממציא מוכשר אך איש עסקים גרוע, ניהל במשך עשרות שנים מאבק - והוציא מיליוני דולרים בבתי-משפט - כדי להוכיח שהוא - בזכות המצאת האודיאון, הטריאוד -"אבי הרדיו". בית המשפט הכריע, בסיום הערעור ה-13, לטובתו ואישר את זכות היוצרים שלו אך קהיליית המדענים סברה אחרת. דה-פורסט אומנם המציא את האודיון אך למעשה לא הבין כלל את תגליתו ולכן התואר המיוחל מגיע לארמסטרונג.

כמו דה-פורסט כך גם ארמסטרונג הצטיין בהמצאות מבריקות אך לא בניהול עסקיו. בנוסף למאבק המתמשך עם יריבו, ארמסטרונג ניהל התמודדות משפטית שוחקת ומייגעת עם המעצמה המונופוליסטית של חברת AT&T והשקיע את כספו במחקרים שלא עלו יפה. תשוש ומרושש, בסוף ינואר 1954, ארמסטרונג לבש את חליפתו המהודרת ביותר וקפץ - מחלון דירתו - אל מותו.

1921 -  האיש שקטף את התהילה - ואת מיליוני הדולרים - על הערוץ התקשורתי החדש הוא – דייויד סַרְנוֹף “ הגנרל של המדיה ההמונית". סרנוף זיהה את הפוטנציאל העצום הגלום בערוץ החדש, יותר משידורי הצי אל אניותיו, והחל לפרוס רשת של שידורי רדיו - מאוחר יותר של טלוויזיה - בכל בית ובית ברחבי ארה"ב.

בשנים אלה מחצית מאזרחי ארה"ב חיו בעיירות קטנות, מרוחקות זו מזו והרדיו - אמצעי התקשורת העממי והזול- היה הראשון שהביא אליהם חדשות, מידע ובידור אותנטים ומעודכנים.

חייו של דייויד סרנוף היו התגלמות "החלום האמריקאי". בן של משפחה יהודית חרדית, את ילדותו הוא בילה ב"חדר". כאשר הוריו היגרו לארה"ב - סרנוף בן ה-9 עבד כמוכר עיתונים ועד מהירה הוא הקים דוכן עיתונים משלו.

בהיותו בן 15 אביו חלה ופרנסת כל המשפחה נפלה עליו. נער שליח בחברתו, מרקוני זיהה את כישורי הנער ועודד אותו ללמוד - בשיעורי ערב ובהתכתבות - ולפלס את דרכו מעלה מעלה בסולם המדיה החדשה המתהווה. בגיל 39 סרנוף הוא הנשיא של Radio Corporation of America RCA  חברת התקשורת הגדולה ביותר בעולם.

1922 - שידור הרדיו שנחשב לראשון מסוגו נשלח מתחנת KDKA בפיטסבורג וכיסה את מהלך הבחירות לנשיאות של Harding-Cox. ההצלחה הייתה מידית ובתום שנה זו היו בארה"ב 563 תחנות שידור מורשות.

1922 - תחנת הרדיו של ה -BBC  עולה לאתר.

1922 - כדור השלג במלוא תנופתו :מאה אלף מקלטי רדיו מיוצרים בארה"ב. 1923- חצי מיליון מקלטי רדיו נמכרים בארה"ב - 1924 שלושה וחצי מיליון מאזינים לרדיו ברחבי ארה"ב.

19361933 - מיליון מקלטי רדיו בארה"ב. 1938- 50 מיליון מקלטי רדיו בארה"ב.

1925 - שידור רדיו מאנגליה נקלט בארה"ב.

1933 - ג'וזף גְּבֶּלְס - שר התעמולה של היטלר מגייס את הרדיו להפצת המסרים של הנאצים.

1933 - ארמסטרונג ממציא את שידורי ה-frequency modulation FM.  הוא מציע את רעיונו לסרנוף אך "הגנרל של המדיה ההמונית" עסוק בפיתוח הטלוויזיה ולא מגלה עניין בהמצאתו של ארמסטרונג.

 1934 - הקונגרס האמריקאי מקים את ה-Federal Communications Commission  על-מנת לפקח ולהסדיר את פעילות חברות הרדיו, הטלפון והטלוויזיה. הועדה הוקמה במסגרת ה-"New Deal" המערך המדיני שהנשיא רוזוולט יזם לפתרון משבר השפל הכלכלי הגדול שפקד את המדינה.

ה -F.C.C העניקה עדיפות לשירותי חירום, סוכנויות ממשלתיות, חברות של שרות ציבורי וצמצמה במידה רבה את טווח השידור לציבור הרחב.

1935 - בתקופת השפל הכלכלי בארה"ב, הרדיו - בשל עלותו הנמוכה - הופך לאמצעי התקשורת העיקרי.

1936 - שדרן רדיו מעביר בשידור חי דיווח על קרבות במלחמת ספרד.

1937 - שידור מחוף לחוף של התפוצצות גאוות  גרמניה - הצפלין - ספינת האוויר הענקית . ספינת האוויר Hindenburg העבירה נוסעים ודואר בין גרמניה לארה"ב. לאחר האסון היא כונתה הטיטניק של השמיים.

1938 - תסכית רדיו של "מלחמת העולמות" מפי אוֹרְסוֹן וֶלְס מעוררת בהלה רבה בקרב המאזינים. התסכית בוימה כאירוע מציאותי, בדגם של חדשות מיוחדות - שקטעו שידור שגרתי של מוסיקה ובישרו על נחיתה של חייזרים ממאדים על כדור הארץ.

1939 - לוֹרְד צַ'מְבֶּרְלֵיְן, ראש ממשלת אנגליה מכריז מלחמה - מעל גלי האֵתֶר - על גרמניה הנאצית.

1939 - "לורד האו-האו", התעמולן האמריקאי בשרות הנאצים מתחיל לשדר דברי נאצה אנטישמיים ברדיו. ג'וֹיְס וִילִיָאם, אמריקאי עם דרכון בריטי - התגייס לתעמולה הנאצית ושידר במסגרת התכנית 'Germany Calling' למאזיני אנגליה וארה"ב מראשית המלחמה ועד סופה. בתום המלחמה הוא נתפס, נידון למוות והוצא להורג בתלייה.

1941 - מיליון מאזינים שומעים ברדיו - מפי רוזוולט - את הודעת ההצטרפות של ארה"ב למלחמה.

1943 - אֶד מוֹרוֹ האחראי על תיעוד מהלך המלחמה ב-CBS מבצע גיחה לשדה האירועים ומשדר לילה של הפגזות בלונדון. השידור שזוכה לכינוי !Orchestrated Hell  מביא את המלחמה לסלון של המאזינים.

D-Day - 6/6/44 בפיקודו של גנרל אייזנהאואר, "הכוחות הימיים של בעלות הברית - בגיבוי של חיל האוויר - החלו הבוקר את הפלישה לחופי צרפת".

1945 - אחד השידורים הקשים ביותר שנשמעו ברדיו הוא תיאור שחרור מחנה הריכוז בוכנוולד על ידי אדוארד מורו . התיאור האותנטי והמזעזע עורר ביקורת רבה בקרב חלק מהמאזינים. תשובת השדר לתלונותיהם הייתה: "אני מבקש שתאמינו למה שסיפרתי על בוכנוולד. דיווחתי על מה שראיתי ושמעתי אך לא על הכול. לגבי רוב הדברים שראיתי אין לי מילים. אם הדיווח המתון שלי זעזע אתכם, אני כלל לא מצטער על כך."

1952 - חברת סוני מתחילה לשווק רדיו טרנזיסטור קטן.

1956 - אניית נוסעים שוודית פוגעת ומטביעה במי הקרח של האוקיינוס האטלנטי אניית נוסעים איטלקית. שידורי הרדיו של הקריאה לעזרה מגייסים את האניות שנמצאות בקרבת מקום וכמעט כל נוסעי האנייה הטובעת -1.700 איש - ניצלים. שדרן רדיו מוטס למקום ומשדר ברדיו - מעדות ראייה - את רגעי הטביעה של האנייה האיטלקית.

1960 - מעבדות AT&T משלחות לאוויר את Echo כדור פורח ניסיוני ענק שמחזיר אותות שנשלחים אליו.

Telstar - 1962 לוויין התקשורת הפעיל הראשון משוגר למסלולו באוויר.

1962 - הנשיא קֶנֶדִי פּוֹנֶה אל האומה מעל כל רשתות הטלוויזיה והרדיו ומבשר על משבר הטילים בקובה.

1964 - אניות פירטיות משדרות מחופי אנגליה ומאיימות על המונופול של ה-BBC.

1972 - פֶּרְדִּינַנְד מַרְקוּס נשיא הפיליפינים מכריז על משטר צבאי ומשתק תוך שעות אחדות את כל תחנות הרדיו והטלוויזיה שהעזו לשדר דברי ביקורת על שלטונו המושחת.

1994 - תחנת רדיו שמשדרת 24 שעות קמה באינטרנט.

1998 - הרדיו הדיגיטלי - DAB - המהפכני מתחיל להחליף את השידור האנלוגי ה- AM וה-FM.

* * *

The good news about computers is that they do what you tell them to do. The bad news is that they do what you tell them to do Ted Nelson

תולדות המחשב

1805 - ז'.מ.זַ'קָרד ממציא כרטיסים מנוקבים להנחיית נולים לאריגה. הם יהוו את הבסיס להזנת מידע במחשבים הראשונים.

1805 - צ'. בָּבָּאז' מתמטיקאי אנגלי מתכנן את "המנוע הדיפרנציאלי" כדי לשים קץ ל"עבודה הבלתי נסבלת והחד-גונית של החישובים האינסופיים שהם התעסוקה המשפילה ביותר של האינטלקט האנושי".

 1832 -  באבאז' משרטט, אך אינו מצליח לממש את "המנוע האנליטי", המחשב הראשון. כדי להוכיח שהמכונה פועלת בנו הנרי בונה אותה בשנת 1906. אכן היא עובדת.

1832 - ג'וֹרְג' וְאֵדוּאַרְד שׁוּץ משוודיה קוראים על רעיונותיו של באבאז' ובונים את המנוע הדיפרנציאלי.

1843עׇדָה לַוולֵיְס בתו המחוננת והמרדנית של לורד ביירון מצטרפת אל פועלו של באבאז', מפרסמת מאמרים על המנוע האנליטי, דנה ברעיון המכונה האינטליגנטית והופכת למתכנתת הראשונה בתולדות המחשוב - 100שנים לפני שהתכנות נוצר.

 1847 - ג'וֹרְג' בּוּל גאון מתמטיקה - שלמרות שנולד בתקופה הלא נכונה, בְּמָקוֹם הלא-נכון ובמעמד הלא-נכון, הצליח להטביע את חותמו על תולדות המדע - מְפַתֵּחַ את האלגברה הבוליאנית. השיטה מציגה את הגישה הבינרית לפיה כל משוואה מתמטית יכולה לקבל ייצוג על דרך כן-לא, נכון-לא נכון, on-off ו-אפס-אחד. האלגברה הבוליאנית נשכחה וחלפו שנים רבות עד אשר היא הוחזרה לתודעת הקהילייה המדעית על-ידי קלוד שנון שגילה את השיטה והניח אותה ביסוד תקשורת המחשבים.

1855 - הֶנּרִיך גַיְסְלֶר ממציא את משאבת הווקום שתאפשר את יצירת Cathode Ray Tube.

1858 - ה-Tabulating Machine- הראשון הופעל במצפה כוכבים בארה"ב לכתיבת טבלאות  אסטרונומיות. המכונה המוזרה עוררה את חשדם של השלטונות. היא נאסרה לשימוש ומנהל המצפה פוטר ממשרתו.

1890 - ה. הוֹלרָיּת, ממציא אמריקאי, רושם זכות יוצרים על מכונת מידע אלקטרו-מכנית שבנויה על רעיון הכרטיסים המנוקבים של ז'קרד ועל עקרונות המנוע האנליטי של באבאז'. הולריית ממונה על מִפקׇּד האוכלוסין שנמשך, בדרכי החישוב המסורתיות 10 שנים. בעזרת המכונה החדשה, הספירה הושלמה בשישה שבועות.

1896 - ה. הולריית מייסד את חברת Tabulating Machine Company שתהפוך, ברבות הימים, לחברת International Business Machines IBM חברה שנמצאת עד היום בין המובילות בענף המחשבים.

1898 - המצאת החוט המגנטי  שעליו ניתן לאחסן פרטי מידע. ברבות הימים ההמצאה תיהפך לדיסק הקשיח של המחשב.

המחשב של ראשית המאה ה-20 נוצר על רקע התפתחויות מדעיות, פוליטיות וטכנולוגיות דרמטיות של התקופה. תורת הקוואנטום, הפיזיקה הגרעינית החדשה, הנוירו-פיזיולוגיה, מלחמות העולם, המאבק בין שתי מעצמות העל, המחקר הבליסטי, חומרי הנפץ, גלי ההדף, "פרויקט מנהטן" ותהליכים אחרים יצרו צורך דחוף במכונה שתעלה על יכולת המוח האנושי במהירות, בכמות ובדיוק התכנון והחישוב.

1904 - ג'. א. פְלֶמִינְג ממציא את ה- diode - שפופרת הריק.

1927 - ה. זִמׇּן ההולנדי מגלה את התכונות המתכתיות של הסיליקון. שלוש שנים לאחר מכן יתברר שהסיליקון הוא מוליך למחצה. בעוד כ-25 שנים הוא יהווה את הבסיס לשבבי המחשב.

1931 - ו. בוש בונה מכונה - מגושמת, עם מאות ידיות וגלגלי שיניים - לחישוב משואות דיפרנציאליות.

1936 - קוֹנְרָד זוּסֶה הגרמני מתחיל בבניית Z1 המחשב הראשון. כדי לממן את הבנייה-שנעשית בדירת הוריו - אביו הגמלאי חוזר לעבוד וחברים תורמים כספים.

1936
 - א. טוּרִינג מפרסם מאמר On Computable Numbers ומציג את "מכונת טורינג" מודל תיאורטי של המחשב.

1937 - קְלוֹד שֶׁנּוֹן כותב את התיזה שלו על הלוגיקה של המכונות ומציע את האלגברה הבוליאנית להפעלתה.

1940 - המחשב האלקטרוני האמריקאי הראשון ה- ABC שלא ניתן לתכנות נבנה על-ידי ג'. ו. אַטַאנַסוף וְק. בֶּרִי.

1940 - המחשב הפעיל הראשון, Robinson נבנה בפרויקט סודי ביותר על ידי צוות בריטי -ביניהם  א. טורינג - לפיצוח המסרים של "אניגמה" מכונת ההצפנה הנאצית.

1941 - המחשב הדיגיטלי הראשון Z1 שניתן לתכנות נבנה - בסלון דירתו - על-ידי ק. זוסה הגרמני.

1943 - הצוות הבריטי של מפצחי הקודים בונה, במסגרת המאמץ המלחמתי, את Colossus המשוכלל פי מאות רבות מ-Robinson.

1943 - הכינוי - המחמיא בשעתו - " האקר" נוצר ב -MIT.

1944 - המחשב הראשון שניתן לתכנות Mark 1 נבנה ב- IBM.

1945 - ג'. ו. נְיוּמָן הוגה ומפרסם את רעיון אחסון התוכניות. מפרסם מאמר On Computable Numbers ומציג את מכונת טורינג מודל תיאורטי של המחשב.

ה-"First Draft" חיבורו של ניומן נחשב למסמך החשוב ביותר שנכתב בהיסטוריה של המחשב. כיועץ בפרויקט מנהטן לבניית פצצת האטום, ניומן זיהה את הפוטנציאל הכביר שטמון במכונה שמסוגלת לפתור במהירות ובאמינות מערך מורכב של משוואות מתמטיות.

"הטיוטה הראשונה" של המחשב העתידי כללה שלושה מבנים תפקודיים: זיכרון שמכיל נתונים והוראות, יחידת חישוב שמבצעת פעולות מתמטיות ולוגיות על הנתונים ושלישית, יחידת בקרה שמסוגלת לפרש הוראה שנשלפה מהזיכרון ולבחור בפעולה הבאה על יסוד התוצאות של הפעולות הקודמות.

1946 - המחשב הדיגיטלי שניתן לתכנות נבנה בפרויקט סודי של צבא ארה"ב על ידי פ.אקרט וג'.ו. מַאוּצְ'לִי. ה - Eniac  מהיר פי אלף מה -Mark1 ועיקר תפקידו לשפר את החישובים הבליסטיים של הצבא.

1947 - המצאת הטרנזיסטור. מתקן זעיר שמתפקד כשפופרת ואקום ומסוגל להדליק ולכבות את הזרם במהירות גדולה. הטרנזיסטור הביא לקפיצת מדרגה מהפכנית במיקרו-אלקטרוניקה וסלל את הדרך לייעול, למזעור ולהוזלה של המחשבים העתידיים. חוקרים במעבדות ATT זכו בפרס נובל על המצאתם.

1947 -  פיתוח ה - Random- Access Memory- RAM.

1948 אן וַאנגּ מודיע על המצאת הזיכרון המגנטי. הוא מהגר משאנהאיי לארה"ב, מקים את מעבדות  Wang והופך לאגדת היי-טק.

1948 -במעבדות בל מפתחים את תיאוריית האינפורמציה.

1950 - א. טוּרִינְג מעלה את רעיון "מבחן טורינג" מיסודות הבינה-המלאכותית. מבחן טורינג בוחן את סוגיית המכונה האינטליגנטית.

1951 - חברת .Eckert and Mauchly Computer Co בפילדלפיה מוכרת את ה-UNIVAC 1 המחשב המסחרי הראשון.

1951 - ה"באג" הראשון - עש אמתי - נמצא בעבודותיה של גּרֵס הוּפֶר מחלוצות מדעי המחשב.

1952 - חברת IBM מתחילה לייצר מחשבים דיגיטליים אלקטרוניים למטרות מדעיות.

1952 - רשת התקשורת CBS נעזרת במחשב UNIVAC לחיזוי תוצאות הבחירות לנשיאות ארה"ב. המחשב מנבא רוב מכריע לאייזנהאואר המועמד הרפובליקני.

אנשי התקשורת לא מאמינים למסקנות המחשב והם מתכנתים אותו מחדש, כך שהוא יעלה תחזית של קרב צמוד. אייזנהאואר - בכל זאת - נבחר ברוב מכריע.

1952 - קְלוֹד שֶׁנוֹן עושה ניסויים לבנות מכונה שמחקה את דרכי הפתרון של המוח האנושי. הוא בונה את Theseus עכבר קטן שמחפש דרכים לצאת ממבוך.

1953 - ברחבי העולם יש כ-100 מחשבים.

1956 - שפת תכנות המחשב המדעית הראשונה - Fortran - נכתבת על-ידי צוות חוקרים - בראשות ג'ון באקוס

1958 - המצאת המעגל המוכלל ה- IC integrated circuit - מעגל חשמלי על שבב גביש מוליך למחצה.  המצאה זו פתחה את הדרך לשכלול המחשב וזיכתה את הממציא קִלְבִּי - בשל תפקידו במהפכה הדיגיטלית - בשנת 2000 בפרס נובל לפיזיקה.

רוברט נויס שיקים את חברת אינטל - מבלי להכיר את עבודתו של קילבי - ממציא אף הוא, מספר חודשים אחריו, את המעגל המוכלל.

1958 - ניסויים ראשונים לבניית המודם.

1960 - בארה"ב יש 6.000 מחשבים.

1961 - יצירת שבבי הסיליקון.

1961 - המחשב הראשון שפועל על עקרון "חלוקת זמן" נבנה ב-MIT.

1961 - לֵיאוֹנַרְד קלֶינְרוֹק מ-MIT מפרסם מאמר ראשון על packet-switching theory התיאוריה של מיתוג חבילות.

1961 - מחלקה לחקר מערכות תקשורת בראשות י.ס.ר.לִיקְלַיְדֶר -מוקמת ב ARPA.

1962 - חזונו של ליקלידר על הקשר בין האדם למכונה.

1963 - שפת ה -ASCII מתפרסמת. בּוֹבּ בְּרֶנֶר נחשב לאבי השפה, הוא גם הראשון שהזהיר מפני ה-Y2K.

1964 - חברת IBM מציגה את OS/360 מערכת ההפעלה הראשונה. ה-OS/360  מאפשרת הרצה של כל תוכנה. חברת IBM היא מהמובילות בתעשיית המחשבים ושולטת ב-70% של השוק העולמי.

1964 - המיני-מחשב הראשון נבנה ב- DEC  מחירו 16.000 דולר.

1964 - פ. בַּארַאן מתאגיד Rand מציע את רעיון המוקדים ושילוח חבילות המסרים, התשתית של מבנה התקשורת  באינטרנט.

BASIC Beginner's All-purpose Symbolic Instruction Code – 1964 שפת תכנות נגישה גם עבור הלא מומחים למדעי המחשב נכתב ב- Dartmouth College.

1965 - טֶד נֶלְסוֹן מציע את השם 'hypertext' לכתיבה מסתעפת, לא רציפה שתוצג על מסך אינטראקטיבי.

1965 - ד. אַנְגֶּלְבֶּרְט ממציא את העכבר שיכנס לשימוש המוני רק בשנת 1983.

1966 - תּוֹמָס מֶרִיל וְלוֹרְנְס רוֹבֶּרְטְס ממעבדות לינקולן ב-MIT  מפרסמים את פועלם בדבר Towards a Cooperative Network of Time-Shared Computers.

1967 - חוקרי תיאוריית מיתוג החבילות מ- ARPA, NPL, RAND -  שכל אחד עמל על פיתוח השיטה לבדו נפגשים בוועידה בטנסי ומגלים לראשונה שהסוגיה נחקרת על-ידי צוותי מחקר שונים.

1967 - כרטיסי הניקוב להזנת המחשב מוחלפים בלוח המקשים.

1967 - לוֹרֶנְס רוֹבֶּרְטְס  מעלה את הרעיון לחבר את כל המחשבים "משתפי-הזמן" באמצעות קווי טלפון.

1967 - חברת IBM מייצרת את ה-floppy disk - הדיסקט.

1968 - 
ההדגמה המפורסמת של דּוּגְלַס אֶנְגֶּלְבַּרְט במרכז הכנסים בסן פרנציסקו. אנגלברט מציג לעיני 1000 מומחי מחשב המומים, על וידיאו, את מערכת ההיפרטקסט, מעבד התמלילים, לוח המקשים, הקישוריות הדינמיות בין הקבצים, את האפשרות לעבוד במספר חלונות על אותו מסך - את התגליות החדשות שיוצרות את האינטראקטיביות מבוססת ממשק גראפי.

ARPANET - 1968 מקבל אור ירוק להתחלת ביצוע הפרויקט של הקמת הרשת.

1968 - ייסוד ה-Integrated Electronics על-ידי רוֹבֶּרְט נוֹיְץ וְגוֹרְדּוֹן מֹור. החברה בראשיתה עסקה בייצור שבבי זיכרון אך עד מהירה היא עברה לתחום החדש והמבטיח של המיקרו-מעבדים.

1969 - קֶנֶט תוֹמְפְּסוֹן  מעצב את מערכת ההפעלה Unix.

1970 - הקמת חברת The Xerox Palo Alto Research Center. בתקופת מלחמת וייטנאם, העבודה תחת  החסות של הממסד הצבאי הטרידה חלוצי מחשוב רבים שיצאו לחפש קורת גג אזרחית.

ה -PARC הכריז על עצמו "האדריכל של המידע העתידי", הקים מעבדה רבת משאבים למדעי המחשב וקלט את נוטשי הגופים הצבאיים. המטרה המרכזית של עבודת החוקרים הייתה לשחרר את הכוח הטמון במחשב ולהעביר אותו לידיים של לא-מתכנתים כדי שיוכלו להיטיב לחשוב ולתקשר.

חוקרי ה -PARC הציבו לעצמם את המטרה ליצור מחשב חזק, זול וממוזער - שיוכל לעלות על שולחנו של כל אחד. הם החלו בתכנון ובבנייה של המחשב האישי.

PARK - 1970 מתחיל בייצור המחשב האישי המכונה Alto.

1971 - מעבד התמלילים הראשון Wang 1200 יוצא לשוק.

1971 - חברת Busicom היפנית פונה לחברת אינטל ומזמינה תכנון סדרה של 12 מעגלים מוכללים עבור מכונות החישוב שלה. אינטל מטילה את המשימה על מרציאן הוף "Ted" שהוגה רעיון מהפכני - למזער ולרכז את כל מערך המעגלים המוכללים על שבב סיליקון בודד.

הוא יוצר את ה-4004, המיקרו-מעבד הראשון. החברה היפנית לא רואה בעין יפה את הגחמה החדשה של אינטל וזו שמחה לאמץ בעצמה את התגלית החדשה.

IBM - 1971 מפתחת את כונן הדיסקטים. הכונן יודע רק לקרוא את הדיסקט.

1971 - נִיקוֹלָאוּס וִירְט ממציא את שפת התכנות Pascal.

1972 - השיחה המטורפת בין שתי תוכנות - "פאריי הפרנואיד" ו"הדוקטור".

1972 - לאחר מאבק משפטי נוקב, זכויות היוצרים של פ.אקרט וג'.ו. מאוצ'לי על ה- Eniac  נשללו מהם בטענה שהוא נבנה מרעיונות שהועתקו מפועלו של אטאנסוף.

Xerox Alto - 1972 המחשב הראשון עם עכבר וממשק גראפי יוצא לשוק.

Pong - 1972 אחד מראשוני משחקי הווידאו הופך ללהיט היסטרי. ממציאו נוֹלַנְד בוּשׁהֶל יקים את חברת Atari.

1972 - תוכנת ה-what you see is what you get  WYSIWYG - הראשונה  נבנית עבור המחשב Xerox Alto.

1972 - הדגם היחיד של המחשב Altair של אֶד רוֹבֶּרְט הולך לאיבוד ברכבת שמסיעה אותו לסקירה ולפרסום בכתב העת  Popular Electronics. המהנדסים של MIT  בונים קופסה ריקה דמוית המחשב והיא תופיע על השער של העיתון.

1974 - כתב העת הראשון לחובבי מחשבים Creative Computing יוצא לאור. שנה לאחר מכן מופיע Byte כתב העת לענייני מחשבים. ב-1998 ה-Byte  נוטש את מהדורות הנייר שלו ועולה כולו online.

1974 - מרוץ המיקרו-מעבדים מתחיל. חברת אינטל משיקה את המיקרו-מעבד הרב-תכליתי 8080 עם פקודות ברוחב 8 סיביות ומהירות שעון של חצי מגהרץ שמכיל 4,500 טרנזיסטורים ומבצע 200,000 פעולות בשנייה.

1975 - בִּיל גֵּיְטְס וּפָאוּל אֵלֶן מקימים את מייקרוסופט. היא ממריאה לשחקים ב-1981 כאשר חברת IBM מבקשת ממנה לכתוב את תכנת ההפעלה למחשב ה-PC שהיא עומדת לבנות.

Altair - 1975 המחשב האישי הראשון יוצא לשוק. למחשב זיכרון של 256 בייט.

1976 - ה- Apple1 בחברת Apple Computer Corporation מוקם על-ידי סְטִיב ווֹזְנִיָּאק וּסְטִיב ג'וֹבְּס.  הם מציעים אותו לחברת Hewlett-Packard. היא דוחה את ההצעה משום שהמחשב לא נראה לה רווחי.

הם משפרים אותו ל-Apple II שהופך למחשב השימושי והזול - $1,300 - הראשון. בשנת 1977 חברת Apple מרוויחה $700.000, שנה לאחר מכן הכנסותיה מרקיעות לשבעה מיליון דולר.

1976 - חברת Cray Research, Inc מציגה את הסופר-קומפיוטר הראשון Cray-1 שלה.

ה-Cray 1  מסוגל לבצע 240,000,000 חישובים בשנייה. Cray 2 שיצא לשוק ב-1985 מבצע 1,200,000,000 חישובים בשנייה.

Apple II - 1977 המחשב האישי הראשון עם גרפיקה צבעונית יוצא לשוק וקוצר הצלחה רבה.

1977 - "אני לא רואה שום סיבה שמישהו ירצה מחשב בביתו" קֶנֶת אוֹלְסֶן מייסד ונשיא חברת Digital Equipment.

1978 - ראשית עידן משחקי המחשב.

1979 - המצאת הקומפקט דיסק CD.

1980 - דיסק קשיח של Mb 10.

1981 - חברת IBM מציגה את ה- PC - המחשב האישי. ההצלחה מסחררת.

1981 - מערכת ההפעלה של מיקרוסופט MSDOS 1.0 מופיעה.

1981 - העכבר מתחבר למחשב.

1981 - שפת התכנות ADA - על שם  Lady Lovelace המתכנתת הראשונה - רואה אור.

Lotus 1-2-3 -1982- של מ. קָאפּוֹר יוצא לשוק. היא מהירה פי-10 מכל תכנה קודמת מסוגה.

1982 - חברת דיסניי מפיקה סרט - Tron - בעזרת גרפיקה ממוחשבת.

1982 - חברות סוני  ופיליפס משווקות  CD  compact discs.

1983 - איש השנה של ה-Times Magazine הוא... המחשב.

1983 - שישה מיליון מחשבים אישיים נמכרים בארה"ב.

Microsoft Word -1983 רואה אור.

1984 - חברת אפל משיקה את מקינטוש.

1984 - חברת מיקרוסופט מוציאה את Excel.

1984- לוח מודעות אלקטרוני WELL Whole Earth 'Lectronic Link נוצר על-ידי סְטוּורְד בְּרַנְד.

Microsoft Windows – 1985 יוצא לשוק אך רק המהדורה מס' 3 הופכת לעממית ונפוצה בשנת 1990.

1985 - מחשב-העל  Cray-2 מסוגל לעשות 1.2 ביליון חישובים בדקה.

1986 - פ. כָּץ ממציא תכנה - PKZip - לכיווץ תיקיות. הוא מעלה את התכנה כ-shareware - על האינטרנט pay only as you like and use it להפתעתו הוא הופך לאדם עשיר.

1988 - חברת Apple מגישה תביעה משפטית נגד Microsoft על גניבת ה-Graphic User Interface   שלה. התביעה נכשלה וחברת מייקרוסופט המשיכה לצבור השפעה ושליטה מונופוליסטית בשוק התוכנות.

1993 - חברת ATT מציגה את ה- Model 70 Computer Videophone הוא צאצא של ה-Picturephone  שהוצע על-ידי Bell Labs ו-AT&T בשנת 1954. בעוד רעיון ה-Picturephone  לא עלה יפה, האנשים לא רצו לראות את עצמם על הטלפון, הופעתם על צג המחשב לא הרתיעה אותם כל-כך.

1994 - בשליש מבתי האב בארה"ב יש מחשב.

Windows - 1995 מערכת ההפעלה השלמה שכוללת את Excel Word ו -PowerPoint יוצאת לשוק וזוכה לפופולריות רבה. 1.600 עובדים מאיישים את מוקדי העזרה הטכנית. מיליון עותקים נמכרים בארבעה הימים לאחר שיווקו.

Microsoft - 1995 מוציא את הדפדפן Internet Explorer.

1996 - טלפון-מחשב כיס יוצא לשוק.

1997 - המחשב -Deep Blue פרי עבודתם של חוקרי MIT מנצח את אלוף העולם גָּארִי קַסְפָּרוֹב במשחק שח.

1999 -  פאניקה בציבור מפני Y2K bug.

2000 - וירוס השנה הוא Love Letter "מכתב האהבה" מדביק 45 מיליון מחשבים ברחבי העולם.

2000 - מיקרו-מעבד ניסויי של ה-IBM בנוי ממולקולה של 5 אטומים של פלואור.

Intel's 1.5GHz – 2000 שובר את תחזית חוק מור.

2000 - העכבר של מייקרוסופט מקבל חיישן אופטי.

IBM - 2000 יוצרת את Blue Gene -מחשב מהיר פי-אלף מ-Deep Blue- המיועד להדמיה של הגנום האנושי.

2001 - הווירוס Anna Kournikova והתולעת Code Red מחבלים בדואר האלקטרוני וברשתות מחשב.

2001 - קונסולת המשחקים Xbox יוצאת לשוק.

2002 - התולעת Klez הקטלנית ביותר עד כה מחבלת במחשבים.

2002 - כמיליארד מחשבים נמכרו בעולם.

2003 - התולעים והווירוסים - שמספרם נאמד ב-58.000- הולכים ומשתכללים והופכים מהירים ומזיקים יותר ויותר.

רבים סבורים שהמהפכה הדיגיטלית והמחשב שינו את פני העולם יותר מכל המצאה אנושית אחרת ורבים מאמינים שאנו נמצאים רק בתחילת המסע שלנו אל הבלתי ידוע.

* * *

תולדות הטלוויזיה

1884 - ההיסטוריה של הטלוויזיה החלה עם המצאתו של סטודנט גרמני צעיר פָּאוּל נִיפְקוֹב תקליט עליו מנוקבים חורים בכיוון ספירלי למרכז. כאשר התקליט מסתובב, הוא יכול להעביר תמונה נעה על משטח - מסך - רגיש לאור.

1897 - קַרְל פֶּרְדִּינַנְד בְּרָאוּן פיזיקאי גרמני מפתח את שפופרת הקרן הקתודית, שמסוגלת להמיר אות חשמלי לאור. מתמר זה, CRT Cathode Ray tube הפך - ב-1913 - לרכיב הבסיסי של הטלוויזיה האלקטרונית העתידית. המצאה זו זיכתה את בראון - בשותפות עם מרקוני - בפרס נובל לפיזיקה ב-1909

1920- הממציא הסקוטי ג'וֹן בֶּאִירְד משתמש ב -Nipkow's disk- ליצירת שיטה מכנית לסריקה, להעברה ולקליטה של תמונות נעות ובונה את הטלוויזיה המכנית הראשונה.

1926 - הדגמה ראשונה של טלוויזיה מכנית על-ידי באירד הסקוטי בעליית הגג של המעבדה שלו לקהל מדענים של ה-Royal Institution.

1927 - חוקרי מעבדות בל משגרים בשידור חי תמונות מנאומו של שר המסחר מוושינגטון לצופים במנהטן. התמונות שודרו באמצעות קווי הטלפון. הטכנולוגיה של הפקס כבר פותחה ואם ניתן לשדר למרחק תמונות דוממות מדוע לא לנסות לשלח תמונות נעות?

1929 - תחנת טלוויזיה ניסיונית קמה באנגליה.

1929 - במעבדות בל מתחיל מחקר ראשוני על טלוויזיה צבעונית.

1934 - המצאת הטלוויזיה על-ידי פִילוֹ טַיְלוֹר פׇרְנְסְווֹרְט.

1936 - ה-BBC  מתחיל בשידורי טלוויזיה.

1936 - הגרמנים משדרים בטלוויזיה 72 שעות של המשחקים האולימפיים.

1939 - לאחר שדייויד סרנוף "הגנרל של המדיה ההמונית" הכניס את הרדיו לכל הבתים באמריקה, הוא נערך למבצע דומה לפריסת רשת ארצית של שידורי הטלוויזיה. "הוספנו תמונה לצליל. הריני מודיע - בתחושת ענווה - על הולדת אומנות חדשה בארץ זו. אומנות זו חשובה כל כך שהיא תשנה את פני החברה כולה".

“אומנות זו מאירה כמו לפיד של תקווה בעולם מעורער זה. היא כוח יוצר שאנו נצטרך ללמוד לנצל לתועלת האנושות כולה. הפלא הזה של מיומנויות הטכנולוגיה יביא את העולם לבתים וייצור תעשייה אמריקאית חדשה שתשרת את הרווחה החומרית של האנשים."

חייו של דייויד סרנוף היו התגלמות "החלום האמריקאי". בן למשפחה יהודית חרדית, את ילדותו הוא בילה ב"חדר". כאשר הוריו היגרו לארה"ב - סרנוף בן ה-9 עבד כמוכר עיתונים ועד מהירה הוא הקים דוכן עיתונים משלו. בהיותו בן 15 אביו חלה ופרנסת כל המשפחה נפלה עליו.

נער שליח בחברתו, מרקוני זיהה את כישורי הנער ועודד אותו ללמוד - בשיעורי ערב ובהתכתבות - ולפלס את דרכו מעלה מעלה בסולם המדיה החדשה המתהווה. בגיל 39 סרנוף הוא הנשיא של Radio Corporation of America RCA  חברת התקשורת הגדולה ביותר בעולם.

1939 - בשל פרוץ מלחמת העולם ה-BBC מפסיק את שידורי הטלוויזיה באמצע סרט מצויר של מיקי מאוס. בתום המלחמה הוא ממשיך - בדיוק מאותו הסרט - בשידוריו.

1940 - השידור הראשון של טלוויזיה צבעונית. 

1941 - סרט הפרסומת הראשון מוקרן בטלוויזיה.

1941 - שידור המשחק בין Brooklyn Dodgers וה - New York Giants נקטע בשל הודעה חשובה: בסיס הצי האמריקאי בפרל הרבור הותקף על-ידי מטוסי קרב יפנים.

1945 - בכתב-עת בריטי Wireless World מופיע מאמרו המהפכני של המדען וסופר המדע הבדיוני אַרְתוּר קְלַרְק המתאר לראשונה את העקרונות של לווייני התקשורת.

1947 - סדרת הטלוויזיה הראשונה לילדים "Howdy Doody" משודרת ב-NBC.

1947 - ערוץ הטלוויזיה NBC מתחיל בשידורי "Meet the Press", התכנית הראשונה של דיוני מומחים על חדשות יום.

The Ed Sullivan Show – 1948 עולה על המסך והופך לתכנית הטלוויזיה המצליחה ביותר עם משך השידור ואחוזי הצפייה הגבוהים ביותר בתולדות הטלוויזיה האמריקאית.

1950 - אחת השערוריות המפורסמות ביותר בתולדות הטלוויזיה היא תרמית וַן דּוֹרֶן, פרופסור לאנגלית באוניברסיטת קולומביה, צעיר מוכשר, משכיל ומצליח מתחיל להופיע בתוכנית הטלוויזיונית Twenty-One quiz show מאגרי הידע שלו, נצחונו המתמשך וסכומי העתק שהוא מרוויח במשחק הופכים את ון דורן לגיבור המדיה ומרקיעים לשחקים את אחוזי הצפייה בתוכנית.

לאחר שהחשדות לתרמית החלו להתפשט ון דורן מכחיש בנחישות את השמועות. לאחר חקירות ומשפטים מביכים בהם ון דורן טוען לחפותו, הוא נשבר ומודה "הייתי מעורב, מעורב עמוק, בתרמית".

1951 - הטלוויזיה הצבעונית יוצאת לשוק.

1952 - 20  מיליון מקלטי טלוויזיה בארה"ב.

1954 - הטלוויזיה מתעדת את צייד המכשפות שהסנטור ג'וֹזֶף מֶקְקׇרְטִי עורך על הצבא. המחזה מעורר דחיה רבה בקרב הצופים ומקרב את קץ שלטונו של צייד הקומוניסטים.

1954 - ועדה של הסנאט האמריקאי דנה בנזקים של האלימות בשידורי הטלוויזיה.

1954 - תכנית דוקומנטרית של Edward R. Murrow על הסנטור Joseph McCarthy מסייעת בהפלתו של "צייד הקומוניסטים". "הפחד לא יגרור אותנו לעידן של חוסר היגיון אם נבחן לעומק את ההיסטוריה ואת הדוקטרינה שלנו ונזכור שאנחנו לא צאצאים של פחדנים, של אנשים שחששו לכתוב, להביע, או להגן על עקרונות שבאותו רגע לא היו מקובלים."

1954 - הרווחים של הטלוויזיה עולים על אלה של הרדיו.

1957 - הסקרים בארה"ב מעלים שבמהלך שבוע, הצופים נחשפים ל-420 תשדרי פרסומת.

1958 - סגנון התוכנית הדוקומנטרית עולה על הטלוויזיה.

1960 - שבעים מיליון אנשים צופים בעימות בין ניקסון לקנדי לקראת הבחירות לנשיאות. סקר שנערך בקרב אנשים שליוו את העימות ברדיו בישר את ניצחונו של ניקסון ואילו אותו הסקר בקרב צופי הטלוויזיה - שראו לעומת ניקסון בעל ההופעה הרשלנית את קנדי הנאה והנמרץ - חזה ניצחון לקנדי.

1962 - הנשיא קנדי פונה אל האומה מעל כל רשתות הטלוויזיה והרדיו ומבשר על משבר הטילים בקובה.

1962 - חזונו של ארתור קלרק מתממש. National Aeronautics and Space Administration NASA  סוכנות החלל  משגרת את Telstar לוויין התקשורת הפעיל הראשון שפותח בחברת AT&T.

1962 - ה-Evening News של ערוץ CBS בכיכובו של Walter Cronkite עולה ונשאר 20 שנה על המסך. בתום העשור הוא הפך, לפי סקרי דעת הקהל, ל"אדם האמין ביותר באמריקה".

הוא הפגין עמדה אמיצה בסיקור מלחמת וייטנאם כאשר, בניגוד לרוב ערוצי החדשות שהתיישרו עם הקו הממשלתי, הוא הראה את הפן האכזרי הלא-רומנטי של המלחמה. "מתברר יותר ויותר לכָּתַב זה שהדרך ההגיונית היחידה לסיים את המלחמה היא ניהול משא ומתן."

1962 - רצח הנשיא Kennedy משודר במשך ארבעה ימים בכל רחבי העולם.

1963 - הצופים בתחנת הטלוויזיה של NBC עדים, בשידור חי, לרצח Lee Harvey Oswald  בידי Jack Ruby.

1963 - שידור נאומו של מרטין לותר קינג "יש לי חלום".

1964 -  מיליון אנשים צופים בהופעה של להקת החיפושיות בתוכנית "Ed Sullivan Show".

1964 - הסקרים מעלים שבדעת הקהל האמריקנית הטלוויזיה עולה - לראשונה - על העיתונים כמקור מידע מהימן.

1964 - המשחקים האולימפיים בטוקיו מועברים בשידור חי בטלוויזיה.

1964 - ה-Mariner IV  משדרת תמונות ממאדים בטלוויזיה.

1965 - מלחמת וייטנאם היא המלחמה הראשונה המשודרת בטלוויזיה.

1968- מיליון טלוויזיות נמצאות בשימוש בעולם.

1969 - שידור נחיתת הקוסמונאוט הראשון נִיל אַרְמְסְטְרוֹנְג על הירח That's one small step for man one giant leap for mankind

1971 - סדרת הטלוויזיה "הכול נשאר במשפחה", הראשונה שמלוהקת  על-ידי דמויות מציאותיות, דנה בכנות בוטה בנושאים שטרם העזו להציג במדיה ההמונית - עולה על המסכים. הסדרה - על 212 הפרקים שלה - היא התכנית עם אחוזי הצפייה הגבוהים ביותר של העשור.

1972 - פֶּרְדִּינַנְד מַרְקוּס נשיא הפיליפינים מכריז על משטר צבאי ומשתק תוך שעות אחדות את כל תחנות הרדיו והטלוויזיה שהעזו לשדר דברי ביקורת על שלטונו המושחת.

1973 - 300 השעות של שימוע פרשת ווטרגייט בפני הסנט משודרות - בתורנות - בכל רשתות הטלוויזיה הגדולות.

1979 - משאל של השבועון TV Guide מעלה ש-44% מכלל האמריקאים לא מרוצים משידורי הטלוויזיה ו-49%  טוענים שהם צופים בטלוויזיה פחות מאשר בשנים קודמות.

1980 - קלטות וסרטי הווידיאו כובשים בסערה את שוק הבידור.

1980 -  ה-.Cable News Network C.N.N תחנת הטלוויזיה הראשונה שמשדרת חדשות ללא הפסקה.

MTV Music Television - 1980 מתחיל בשידוריו.

1986 - בבית ממוצע בארה"ב הטלוויזיה פתוחה 7 שעות ביום.

1991 - במהלך הכיסוי הטלוויזיוני הרחב של מלחמת המפרץ, חברות רבות מסרבות לשלב את תשדירי הפרסומת שלהן בתמונות של הקרבות. הערוצים מפסידים מיליוני דולרים בשל ביטול הפרסומת.

1993 - ב-98% של משקי הבית בארה"ב יש לפחות מקלט טלוויזיה אחד.

1994 - משפטו של אוֹ. ג'. סִימְפְּסוֹן שובר את שיאי הצפייה. שידור המרדף אחריו באוטוסטרדה נצפה על-ידי 95 מיליון אנשים.

1996 - צלחות לוין דיגיטליות קטנות נמכרות יותר מכל מותג אלקטרוני אחר בהיסטוריה.

2000 - שידורי ה-Reality TV כובשים את מסכי הטלוויזיה.

2000 - שנת 2000 היא שנת ה-Digital Disc, DVD.

2001 - המבוגר האמריקאי הממוצע צופה 4 שעות כל יום בטלוויזיה.

2005 - סקרים מעלים שהטלוויזיה איבדה את הבכורה בפנאי הבידור של הצופים והאינטרנט כובש את הציבור הצעיר.

2006 - במשחק הגמר בגביע העולם לכדורגל - בין איטליה לצרפת - צופים כשני מיליארד אנשים.

* * *

    Photography "לכתוב עם האור"

תולדות הצילום    

הצילום - כעורק תקשורת שאינו זקוק למילים - יכול לגבור על המחסומים של השפה ולהעביר מידע באמצעות סמלים חזותיים אוניברסליים.

הצילומים היום נמצאים בכל מקום, בעיתונים, כתבי-עת, ספרים, קטלוגים, לוחות מודעות, חלונות ראווה, בשידורי הטלוויזיה, בסרטים ובאינטרנט. לצילום יישומים בכל תחומי החיים המודרניים, בתעשייה, ברפואה, באסטרונומיה, בארכיאולוגיה, באכיפת החוק, במחקר המדעי.

צילומי האוויר מלוויינים יוצרים מפות, מסייעים בחקר כדור הארץ והאוקיינוסים ובחיזוי מזג האוויר. המצלמות על חלליות מביאות אלינו את סודות החלל החיצון.

הצילום זוכה היום להכרה כאחת מהאומנויות היפות שמוצגת בתערוכות, במוזיאונים, מבוקשת על-ידי אספנים ונלמדת במוסדות להשכלה גבוהה.

337 - לפנה"ס - האב הקדום של המצלמה ה-camera obscura "הַחֶדֶר החשוך" הוא מִתְקַן אופטי שהיה מֻכָּר מאות שנים לפני הספירה.

העיקרון של לכידת תמונה שעוברת דרך חריר נקוב בדפנה של קופסה סגורה הוזכר כבר בכתביו של אריסטו.

1500 - ליאונרדו דה וינצ'י מתאר במפורט את עקרון ה -camera obscura אך בשל כתיבתו - כתב הראי - הייחודית, רשימותיו מפוענחות ומתפרסמות רק כ-300 שנה מאוחר יותר.

במאה ה-16 ה-camera obscura נכנס לשימוש נרחב בציור ובצפייה בכוכבים.

1722 - צַ'רְלְס פְרַנְסוּאָה טיפאנ' דֶּה לָרוֹשׁ סופר צרפתי חוזה בספרו האוטופי Giphantia את רעיון הצילום.

ה -camera obscura- קלט את התמונה, אך נדרשו שנים רבות עד אשר נמצאו הדרכים הכימיות לקיבועה. כדי לקבע את התמונה, האור שיוצר אותה צריך לחולל שינוי כימי בחומר עליו מוקרנת התמונה. החומרים הרגישים לאור - מלחי כסף - אותרו בראשית המאה ה-19 ופתחו את הדרך לצילום.

1826 - איש עסקים צרפתי ניצפור ניאפצה הצליח לקבע תמונה וליצור את הצילום הראשון. תהליך הקיבוע הראשוני היה מסורבל ואיטי - 8 שעות חשיפה לאור - למדי, והוא  שוכלל על-ידי שותפו . לואיס דֵּגוּאֶר ובנו של ניאפצה מכרו לממשלת צרפת את זכויות היוצרים על המצאתם בתמורה לקצבה שנתית שקיבלו עד יום מותם.

Giroux Daguerreotype Camera - 1839 המצלמה הראשונה יוצאת לשוק. המצלמה - שהבטיחה שכל אחד, גם זה שאינו יודע, יוכל לצייר בה - הפכה ללהיט ופתחה עידן של Daguerreomania.

1839 - במקביל להמצאה של דגואר, פיתח באנגליה וִילְיָאם טַלבוֹט את ה-Calotype.  המאמר שהוא שלח ל-Royal Society מציג את המצאתו 'דיווח על אומנות הציור הפוטוגני או התהליך שבו ניתן לשרטט מראות מהטבע ללא עזרת העיפרון של הצייר.' ב-1844 הוא הוציא לאור ספר מאויר בצילומים "The Pencil of nature".

1843 - סטודיו לצילום נפתח באדינבורו סקוטלנד.

1849 - הצילומים של הפירמידות פותחים את צילומי התיירות.

1850 - מַתיו בְּרֵיְדִּי מגדולי הצלמים הראשונים של ארה"ב צילם את האנשים המפורסמים ותיעד במצלמתו את ההיסטוריה של תקופתו. הוא הצטרף למלחמת האזרחים וזעזע את הציבור בפרסום תמונות של חללי הקרבות.

1851 - תרומה משמעותית ביותר לקידום מלאכת הצילום ניתנה על ידי המצאת תהליך ה-collodion  על ידי פסל הפורטרטים האנגלי  פְרֶדְרִיק סְקוֹט אַרְצֶ'ר. שיטת ה - daguerreotype יצרה תמונה אחת בלבד שדרשה חשיפה ממושכת והייתה יקרה מאוד ושיטת ה-calotype לא הפיקה תמונות חדות, תהליך ה-collodion התגבר על המגרעות האלה ופתח את הדרך לצילום המודרני.

ארצ'ר היה דמות יוצאת דופן בנוף הממציאים של האומנות החדשה. בעוד טלבוט גייס את כל האמצעים כדי לייחס לעצמו את ההמצאה החדשה והגיש אין-ספור תביעות משפטיות נגד צלמים, ארצ'ר העמיד לרשות הציבור - עם הוראות מדויקות של ביצוע התהליך - את המצאתו. הוא לא טרח להפיק תועלת כלכלית או לרכוש זכויות יוצרים על תגליתו ונפטר חסר כל.

1860-1850 - הצילום - עדיין בידי מקצוענים ששולטים במלאכה המורכבת של הפיתוח - החל לשגשג באירופה ובאמריקה. בעיר ניו-יורק לבדה נפתחו 77 וב-Regent Street בלונדון היו 44 גלריות לצילום.

1859 - הפיזיקאי הסקוטי גֵ'מְס מַקְסְוֶל מוכיח שכל הצבעים ניתנים להפקה משלושת צבעי היסוד. התגלית מעוררת ענין רב בקרב הצלמים אולם יעברו עוד עשרות שנים עד אשר הליך יצירת הצילום הצבעוני יתממש.

1860 - צילומי אויר ראשונים נעשים מכדורים פורחים מעל פריס.

1871 - שיטת הפיתוח על יסוד לוח צילום יבש הביאה לשכלול משמעותי במלאכת הצילום ושחררה את התהליך מהצורך באוהל החשוך.

1877 -  התיעוד החזותי של המציאות החל, כבר בראשיתו, לצלם גם את הצד האפל של המציאות במטרה להביא לרפורמות חברתיות ולתיקון עוולות ועיוותים. הצלמים רִישׇׁרדּ בְּרד וְג'וֹן טוֹמְסוֹן קלטו במצלמותיהם את הרחובות של עניי לונדון. תּוֹמָס אֲנַן הסקוטי תיעד את העולם של משכנות העוני בגלסקו והעיתונאי גֵ'קוֹב רִיס את החיים האומללים בשכונות העוני של ניו-יורק.

הצילומים של לוּאִיס הֵיּין על עבודת ילדים הכריעו את המערכה לתיקון חוקה להגנה על הילד מפני נצלנות. בזכות תמונות שצולמו ב - Yellowstone והוצגו בפני חברי הקונגרס התקבלה ההחלטה להפוך את האתר לפארק לאומי.

1884 - אומן הצילום אֵדוּאַרְד מוִּיבְּרִידְגֹ' זוכה לפרסום בזכות עבודותיו שמתעדות תנועה של בני-אדם ובעלי-חיים ומאפשרות לראות את מה שהעין לא קולטת. צילומיו מבססים את המחקר המדעי של התנועה. הם גם נותנים תשובה לשאלה הישנה: האם במהלך דהירת סוס יש שניה שבה כל פרסותיו עוזבות את הקרקע?

1888 - מצלמת קודאק הופכת את הצילום לפעולה פשוטה ועממית. ה-"snapshot" נולד. ג'ורג' אִיסְטְמַן האמריקאי מוציא לשוק את מצלמת הקודאק עם סיסמתה הפרסומת "אתה לוחץ על הכפתור ואנחנו עושים את כל השאר". במצלמה - קופסה שניתן להחזיק ביד- הוטענו 100 תמונות, לאחר הצילום המצלמה הובאה למעבדה לפיתוח התמונות ולטעינה מחודשת.

1903 - הצילום, בראשיתו, נתפס כהשיג טכנולוגי והמצלמה כמכונה שמתעדת את המציאות. הראשון שראה בצילום אומנות הוא הצלם אַלְפְרֶד שְׁטִיגְלִיץ שהקים את תנועת ה -Pictorialism  וערך כתב-עת בשם Camera Work בו הוא פרסם צילומים אומנותיים ומאמרים על אומנות הצילום.

1907 - האחים הצרפתים לוּאִי וְאוֹגוּסְט לוּמִיֶיר מפתחים את תהליך הפיתוח ה- Autochrome ומגשימים את חלום הצילום הצבעוני.

1947 - הפיזיקאי האמריקאי אֶדְוֵן הֶרְבֵּרְט לֶנד ממציא שיטה חדשה של צילום ופיתוח תמונה.  במצלמתו Polaroid Land Camera תהליך הפיתוח מתרחש תוך דקות אחדות - בתא סגור בצורה הרמטית סמוך לנייר הצילום - בתוך המצלמה.

1963 - אדוין הרברט לנד משווק את Polacolor סרט צבעוני שניתן לפיתוח בפחות מדקה.

1981 - חברת סוני מייצרת את הדגם הראשון של המצלמה הדיגיטלית.

1992 - לאחר המצלמה שמתעדת את המצוקה החברתית, המצלמה כ"מכחול" של האומן, מופיע סוג חדש של מצלמה - המצלמה הנסתרת.

באחד מהשידורים בשעות צפיית השיא בטלוויזיה, המצלמות הנסתרות שהוגנבו לאחת מרשתות המזון הגדולות בארה"ב מתעדות כיצד עובדי הרשת מזייפים את מועד תוקף הטריות של מוצרי בשר. למחרת המניות של חברת המזון בבורסה צונחות ונגרם לה הפסד של קרוב לשני מיליארד דולר. היא תובעת את ערוץ הטלוויזיה.

ב-1997 חבר המושבעים קובע  שמכיוון ש"מרגלי" הטלוויזיה השיגו במרמה את מִשְׂרָתָם במטרה לבלוש אחר המעסיקה שלהם, הם אשמים בהונאה, בהסגת גבול ובהפרת אמונים. ערוץ הטלוויזיה נדרש לשלם דמי נזקים בסך 5.5 מיליון דולר לחברת המזון. לאחר ערעור ראשון הקנס מופחת ל-$315,000. בערעור שני בית המשפט מבטל חלק מהאישומים ומעמיד את הפיצויים העונשים על 2 $.

לפי מומחי המדיה, בשנים האחרונות המהפכה של הטכנולוגיה התקשורתית הגיעה לשיאה ולרוויה. הדורות אומנם מתחלפים וכל מוצר חדש מבטיח שיפור, אך עד יישום הנאנו-טכנולוגיה או חלום הבלהות של ההתמזגות עם המכונה, קפיצת מדרגה לא נראית באופק.

המצלמות הופכות משוכללות, ממוכנות, מוזלות יותר ויותר. כל מהלך בפעולת הצילום הופך לאוטומטי. רכיבים הבנויים במצלמה בוחרים את החשיפה הרצויה וממקדים את העדשות. סרט הצילום עצמו מוחלף בחיישן אלקטרוני רגיש לאור. התמונה עולה על המחשב, ניתנת הדפסה ולעיבוד בתוכנות גרפיות.

ערוצי התקשורת - הטלפון הסלולרי, המחשב, הטלוויזיה, האינטרנט, הווידאו והמצלמה נפגשים. המותגים החדשים של עורקי המדיה הם יצורי כלאיים של שילוב הטכנולוגיות בהם כל אחד מאופני התקשורת תורם למכלול את המייחד, את המאפיין אותו.

* * *

למידה וליקויי למידה-----לעמוד הראשי------ד"ר אילנה מודלינגר--